Foto: archief Hippisch Achterhoek

In Achterhoek gefokte hengsten KWPN goedgekeurd

26 november 2016

Team Nijhof uit het Achterhoekse Geesteren is (mede)eigenaar van drie hengsten die vandaag hun dekbrevet verdienden bij het KWPN. Van de reservekampioen van het verrichtingsonderzoek Gomez TN (v. Zambesi) is het Team bovendien mede-fokker. De getalenteerde Starpower-zoon Iniesta TN werd gefokt door Familie Flamma uit Geesteren.

In totaal werden tien springhengsten goedgekeurd, waarvan twee in (mede)eigendom van Team Nijhof. In de dressuurrichting heeft het KWPN er negen nieuwe dekhengsten bij. Incognito, gefokt door M. Hendriksen-de Rijk uit Lunteren, is van de eigenarencombinatie J.M. van Uytert, Stal Brouwer en Team Nijhof.

Gomez TN

De vijfjarige Gomez TN (Zambesi uit Cilanta elite EPTM-spr van Verdi, fokkers H.J.H. Bonenkamp uit Dalfsen en Team Nijhof) kwam uit op een mooie score van 83 punten, dankzij een zeer constante cijferlijst met 8,5-en voor reflexen, techniek, instelling en aanleg als springpaard. Hij heeft in het 21 dagen onderzoek veel progressie gemaakt. Mede-eigenaar is de Tsjech S.R.O. Hapax. Gomez TN kan het model verbeteren en lichtvoetigheid in galop, reflexen, techniek en atletisch vermogen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Heartbreaker staat te boek als grootvader van Gomez TN van vaderskant. Deze preferente hengst is van zeer grote invloed geweest – en is dat nog steeds – op de mondiale springpaardenfokkerij. Zijn zoon Zambesi sprong op 1.40m-niveau. De moeder van Gomez TN, een dochter van keurhengst en olympiadepaard Verdi, onderscheidde zich op het keuringsterrein. Tijdens de stamboekkeuring verdiende zij 80 punten voor exterieur en maar liefst 85 voor het springen, wat haar op de Centrale Keuring de kampioenstitel van Overijssel opleverde. Zowel de grootmoeder als de overgrootmoeder van Gomez TN hebben zich in de sport bewezen, de Epilot-dochter Milanta en de Corrado I-dochter Ilanta sprongen respectievelijk 1.30m en 1.40m. Daarnaast wist Ilanta zich sterk te onderscheiden als fokmerrie. Haar zoon Novadox (v.Polydox) sprong Grand Prix, en ook haar zoon Zep (v.Chin Chin) klasseerde zich in het internationale 1.55m. Daarnaast bracht ze van Kojak het internationale springpaard Walter.

Onderzoekrapport: Gomez TN is een eerlijke en betrouwbare, ongecompliceerde hengst met een goede tot zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken maar is nog wisselend in zijn aanleuning. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De galop is lichtvoetig en goed van ruimte en gedragenheid. In beweging heeft de hengst een ruim voldoende tot goede houding en een goede balans. Gomez TN is patent aan de sprong en heeft goede tot zeer goede reflexen. De hengst springt met een goede beentechniek en veel lichaamsgebruik en heeft de kwaliteit om boven de sprong naar voren te kunnen doorschakelen. De sprong achter wordt goed afgemaakt. Gomez TN lijkt voorzichtig en toont veel vermogen. Als springpaard heeft Gomez TN veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Iniesta TN

Iniesta TN werd goedgekeurd met 82,5 punten met 8,5-en voor galop, vermogen, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Nijhof is eigenaar samen met de fokkers, familie Flamma. Iniesta TN kan het model en de galop verbeteren en vermogen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Iniesta TN is de eerste bij het KWPN goedgekeurde zoon van Starpower, die internationaal in het 1.45m uitkomt met Zoi Snels. Zijn vader Stakkato heeft internationaal furore gemaakt als fokhengst en bij het KWPN werd onder andere zijn zoon Spartacus TN, die onder Henk van de Pol op het hoogste niveau succesvol was en deze zomer overleed, goedgekeurd. De eveneens te vroeg overleden Heartbreaker-zoon Padinus, die als moedersvader van Iniesta TN te boek staat, wist op basis van zijn bovengemiddelde fokkerijresultaten het keurpredicaat te halen. Hij dankt zijn hoge springindex aan zijn internationaal in de sport goed presterende kinderen zoals Wodermie PP.

Uit de directe moederlijn van Iniesta TN kwamen al diverse Grand Prix- en internationaal springende paarden voort. Zo is grootmoeder Elly (v.G.Ramiro Z) de moeder van Heartbeat, de in Denemarken goedgekeurde onder Torben Frandsen internationaal springende zoon van Heartbreaker. Zijn volle broer Spetter springt onder de Belgische Jody Bosteels internationaal en Elly is de grootmoeder van Randal (v.Calvados), Grand Prix geklasseerd met Emiliano Liberati, en een internationaal 1.45mpaard van Lord Z.

Onderzoekrapport: Iniesta TN is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De galop is krachtig, gedragen en goed tot zeer goed van ruimte. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. Iniesta TN springt vlug van de grond met veel afdruk en goed met het lichaam naar boven. De hengst springt met een wisselende voorbeentechniek. De sprong achter wordt goed afgemaakt. Iniesta TN lijkt voorzichtig en toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Iniesta TN veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed tot zeer goed gevoel. Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Incognito

Met 83,5 punten zette de Davino V.O.D.-zoon Incognito (uit Dolce Vita stb-ext van Vivaldi) de fokkerij van de fokker van het jaar, Marianne Hendriksen, in het zonnetje. De lichtvoetig bewegende hengst valt op met zijn goede zelfhouding en galop. Hij kreeg een 9 voor rijdbaarheid en instelling, een 7,5 voor stap en verder allemaal 8,5- en. Incognito kan ras, uitstraling, lichtvoetigheid, rijdbaarheid en zelfhouding verbeteren in de dressuurpaardenfokkerij.

De veel te jong overleden Davino V.O.D. – een halfbroer van de KWPN-hengst UB 40 – heeft uit zijn eerste jaargangen een indrukwekkende fokkerij nagelaten. In 2015 wist zijn dochter Heliana V.O.D., de enige nakomeling van de hengst van die jaargang, de nationale kampioenstitel tijdens de Nationale Merriekeuring op te eisen. Deze Incognito komt zodoende uit de eerste officiële jaargang van Davino V.O.D., waaruit nog een tweede zoon werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. We kennen de moederlijn van Incognito als die van Edward Gal’s olympiadepaard van Londen, Glock’s Undercover (v.Ferro), die een zoon is van Incognito’s overgrootmoeder Mimosavrouwe. Deze Donnerhall-dochter heeft nog meer gepresteerd in de fokkerij: ze is moeder van enkele Zdressuurpaarden en grootmoeder van KWPN-hengst Amazing Star (v.Flemmingh), die in Japan succesvol is in de internationale Lichte Tour, en diens volle broer, het Zware Tour-paard Zhivago (v.Flemmingh). De Landsvrouwe-lijn waar Incognito een telg van is, bracht hiernaast nog vele succesvolle sportpaarden.

Onderzoekrapport: Incognito is een eerlijke en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte maar zou meer moeten schreiden en meer lichaamsgebruik moeten hebben. In draf heeft de hengst ruim voldoende afdruk, veel lichtvoetigheid, een goede ruimte en een actief onder tredend achterbeen dat goed tot dragen komt. De galop is bergop en goed tot zeer goed van ruimte. Incognito beweegt met veel tot zeer veel souplesse, veel tot zeer veel zelfhouding en een goede balans. Als dressuurpaard heeft Incognito veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

De rapporten van alle ingeschreven springhengsten
De rapporten van alle ingeschreven dressuurhengsten
Foto’s van alle deelnemende hengsten

Bron: KWPNDeel dit bericht