ASE Marajó met Talitha Bakker. Foto: Reindert Jansen

Arabische hengst ASE Marajó succesvol op de 85km

3 april 2017

Op de endurance wedstrijd in Epe op zaterdag 1 april 2017 nam de Wooldse stoeterij Arabian Stud Europe succesvol deel aan de langste afstand van 85km met de jonge Arabische 1e premie hengst ASE Marajó (Marajj x Manilah) uit eigen fok gereden door fokster en eigenaresse Talitha Bakker.

Bij endurance is de route verdeeld in verschillende rondes en na elke ronde wordt het paard volledig gecontroleerd op uitdroging, darmgeluiden, locomotie, ademhaling en hartslag. Pas wanneer de hartslag 60 of lager is stopt de rijtijd en gaat de pauze in. Een paard met een goed hart en goede conditie zal hier dus zijn voordeel uit halen.

Er waren dertien ruiters aan de start op de 80. In totaal waren er meer dan 100 deelnemers op 5 verschillende afstanden. ASE Marajó toonde enorme fitheid op de voorkeuring en mocht zich met een hartslag van 36 als een van de laatste hartslagen van de deelnemende paarden neertellen. De wedstrijd begon rustig. Na 30km werd helaas een routemarkering gemist waardoor een dwaaltocht door het bos begon. Gelukkig kon na 4km omrijden de route weer worden teruggevonden en konden ze doorrijden naar de pauzeplaats.

Marajó oogde nog goed fit en Talitha besloot om direct aan te bieden in de hoop dat de hartslag onder de 60 zou zijn. Normaal hebben paarden hier gemiddeld 4-11 minuten voor nodig. Met een hartslag van 52 mochten ze gelijk de pauze in. De tweede ronde werd het tempo opgevoerd naar 13,27 km/u. Ook ditmaal kon er direct worden aangeboden en was zijn hartslag zelfs 48 met complimenten van de veearts dat het paard nog zo fit oogde.

De laatste ronde werd dan ook voornamelijk in galop gereden en met een gemiddelde snelheid van 15,60 km/u kwam de hengst fit en energiek over de finish. Hier werd zijn hartslag op 40 gemeten en ook locomotie was goed. Hiermee heeft de hengst zijn FEI kwalificatie wedstrijd zeer goed doorlopen. Nog één 80km wedstrijd goed uitrijden en de hengst mag het internationale FEI traject in. De zus van deze hengst, ASE Bisiriya Hlayyil, loopt inmiddels al op FEI** niveau. ASE Marajó staat tevens actief in de dekdienst.

Bron: Arabian Stud EuropeDeel dit bericht