Column: De Snor

24 oktober 2017

door Connie Bulsink
Ik houd absoluut niet van mannen met baarden, snorren, sikjes of ander struikgewas aan hun gezicht. Van mij mag het er allemaal af en gaat er niets boven een pas geschoren fris gezicht.
Als kind bekeek ik overmatig behaarde mannen met enig argwaan omdat ik dacht dat ze iets probeerden te verbergen.

Om het gezichtshaar te laten groeien is momenteel weer hot. Toen mijn man enige tijd geleden meedeed aan deze hype kreeg hij van de rest van het gezin zoveel commentaar dat hij sinds die tijd geen dag het scheren heeft overgeslagen.

Nee, ik vind het absoluut niet sexy.

Not done

Er zijn mannen die het apen-gen bezitten en er weinig aan kunnen doen dat, als ze zich niet minstens drie maal daags scheren, eruitzien als een varken dat net een modderbad heeft genomen. Maar expres haar in je gezicht laten groeien is voor mij ‘not done’.

Toch moet ik toegeven dat ik sinds het najaar mijn afzicht tegen dit fenomeen enigszins moet gaan bijstellen.

Een van onze ruinen heeft namelijk een enorme snor op zijn bovenlip ontwikkeld en omdat paarden zich nu eenmaal niet scheren heeft dat ding een behoorlijke lengte gekregen waardoor het haar sierlijk rond zijn bovenlip krult.

Ik vind het een prachtig gezicht.

Paardensnor

Ik dacht dat paardensnorren alleen voorkwamen bij de wat soberder en vaak zwaar behaarde rassen maar onze ruin is van hoog in het bloedstaande makelij. Zo heeft hij in de winter amper een dikke vacht ondanks dat hij in een buitenstal woont en het er bij koud weer gewoon vriest. Zijn benen hoef ik zelden op te scheren, geen vetlok te zien.

Misschien ligt het aan het feit dat hij officieel Baron Nijk heet en hij zijn naam eer aan wil doen, hoewel ik niet geloof dat paarden zich ook maar iets van hun afkomst aantrekken.
Nijk ziet er sowieso uit als een echte gedistingeerde ouderwetse baron, omdat de snor samen gaat met een bolle buik, die hij maar niet kwijt kan raken omdat hij van Bourgondisch tafelen houdt.
De snor is een half wit, half zwart ruig geval en wanneer er geen etensresten inzitten en het ding niet stijf staat van de modder, geeft hem dat een nadenkende en wijze uitdrukking. Voor zover je dit menselijke trekje aan een paard kunt geven dan.

Wanneer je eroverheen wrijft of hij er mee in je gezicht of hand kietelt, voelt het alsof er aan zijn perzikzachte bovenlip een borsteltje zit.

Meer dan alleen haar

Een snor bij een paard is trouwens meer dan alleen haar; het geeft een stuk informatie over het karakter. Zo is de snor kenmerk voor een vriendelijk en zorgzaam paard, iets dat onze ruin beslist is.

Net als bij de mens heeft elk paard een uniek karakter. Bij het paard is de persoonlijkheid af te lezen aan de vorm van het profiel, de grootte van de kaken, de kruinen in zijn haar en alle bulten en uitstulpingen die hij op zijn hoofd bezit. De vorm en stand van de ogen, oren, neus, kin en lippen hebben allen een eigen betekenis en beschrijven samen een groot deel van het karakter.

Of struikgewas in het gezicht en vorm van het hoofd bij mensen ook informatie over de persoon die erachter of eronder zit verschaft weet ik niet maar het geeft wel een verassende nieuwe kijk op mannen.

Evalueren met paarden kenmerken zorgt misschien voor een goede inschatting bij het vellen van een oordeel over mannen en dan kunnen wij dames beter inschatten met wie we te maken hebben voor het eerste afspraakje volgt. Mannen met een smal hoofd en kleine kaken zijn dan traag van begrip. Een baard hoort bij stoere en onverschrokken mannen en extreem grote kaken behoren aan charismatische mannen. Hebben mannen een breed en prominent neusbeen dan zijn ze misschien net zo inflexibel als een paard met hetzelfde kenmerk.

Zouden besnorde mannen dan ook zorgzaam en vriendelijk zijn en beschikken mannen met kleine sikjes echt over veel zelfvertrouwen?

Trendvolgers

Alleen met die drie-dagen-niet-geschoren gezichten kan ik geen kant op. Volgens de trendvolgers  zijn het stijliconen maar dat zegt natuurlijk niet veel over hun karakter. Voorlopig ga ik er dus maar vanuit dat de laatste groep gewoon gemakzuchtige mannen zijn.

Gelukkig zijn paarden geen trendvolgers, bij hen groeit er gewoon wat er groeit.

Bron: De HandwijzerDeel dit bericht