Column: fokkersfeestje zonder ‘jarige jobs’

1 februari 2018

Verdi TN en  Johnson TN zijn uitgenodigd  door het KWPN om naar Den Bosch te komen. Beide tophengsten zouden dan worden dan gehuldigd vanwege het ‘Preferentschap’. Een topprestatie en een mooi moment om beide hengsten en Team Nijhof in het zonnetje te zetten. Maar ze komen niet.

Team Nijhof neemt de hengsten niet mee naar Den Bosch, omdat de hengstenkeuringscommissie de hengst  Classico TN (Cornet Obolensky x Burggraaf) niet heeft aangewezen voor de derde bezichtiging. Dat is een keuze. Wanneer jezelf overtuigd bent van het talent van de hengst en deze al in Westfalen en Oldenburg is goedgekeurd, dan kom je natuurlijk met hoge verwachtingen naar Den Bosch. Maar de hengstenkeuringscommissie heeft besloten om de hengst niet aan te wijzen voor de derde bezichtiging. Wat op voorhand een zekerheid leek, wordt dan een enorme teleurstelling. Kijk, Team Nijhof is overtuigd van de hengst en dan komt hij er ook wel op een andere manier.

Beide hengsten hebben Nederland vertegenwoordigd op de Olympische Spelen en hebben al een hoop talentvolle nakomelingen. Nu kan ik me voorstellen, dat het fokkersfeestje in Den Bosch een klein beetje verstoord wordt. Want veel fokkers hebben een nakomeling van deze hengsten of hebben de afstamming van deze hengsten al verankerd in de moederlijn. Een feestje in Den Bosch is dan een mooi moment van erkenning voor zowel de hengsten als het management van Team Nijhof.

De beslissing om niet met Verdi TN en Johnson TN naar Den Bosch te komen, lijkt me er dan ook één uit emotie. De consequentie is wel dat beide hengsten nu niet gehuldigd worden In Den Bosch. Er is dus een feestje, maar de ‘jarige job’ is er niet bij. Jammer! Den Bosch is immers de plek waar fokkers uit de hele wereld eens per jaar bij elkaar komen en die hadden graag geapplaudisseerd voor de twee tophengsten van Team Nijhof uit de Achterhoek.

Marcel Roerdink, Hippisch AchterhoekDeel dit bericht