Jeroen Duenk

Blog Jeroen Duenk: Heeft jouw paard last van het CTO-gebied ?

30 mei 2018

Door Jeroen Duenk | Osteopaat en sportmassage therapeut voor paarden

Loopt jouw paard stijf en komt hij onvoldoende uit de schouder? Struikelt hij vaak, maakt hij bij het aandraven een hupje? Zijn de borstspieren gevoelig bij aanraking? Dan kan hij last hebben van het CTO-gebied. Vaak zie je ook nog een dipje voor de schoft en een bolling in het lendengebied.

Wat is het CTO-gebied?

Het CTO-gebied is de overgang van halswervelkolom naar borstwervelkolom. Deze moeilijk te behandelen regio vereist speciale behandeltechnieken omdat deze achter het schouderblad zit.

Waarom is deze overgang zo belangrijk?

* Omdat in deze regio de complete zenuwvoorziening ontstaat van de voorbeen- en schouderspieren. Hierdoor wordt de gehele bloedvoorziening voor de spieren beïnvloed. Door een blokkade in het CTO kan een te hoge spierspanning ontstaan, waarbij de bijbehorende pezen overbelast kunnen worden. Dit geldt in het bijzonder voor de buigspieren/pezen van de ondervoet.
* Voor het ruggenmerg is dit een belangrijke oorsprongsplaats van zenuwen van het zenuwstelsel voor het hoofd en vele organen.

Wat gebeurt er bij een blokkade?

Het blijkt dat veel paarden een probleem in het CTO-gebied hebben met een blokkade van de eerste rib. Het gevolg is dat de schouder en het voorbeen niet goed naar voren gebracht kunnen worden, waardoor het paard in de rest van zijn lijf gaat compenseren. Hierdoor kunnen er beenstandafwijkingen ontstaan. Soms gaat het paard toontredend of frans staan.

Er ontstaan problemen in het lendengebied en het bekken en er kunnen door de compensaties problemen ontstaan in het SI-gewricht (de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de achterbenen). Deze problemen kan men behandelen, maar het belangrijkste is om naar de oorzaak te zoeken!

De behandeling

Doordat ik het gehele paard behandel en daarmee naar de oorzaak van problemen zoek, moet ik vaak eerst meerdere spanningsvelden oplossen. Omdat lichaam en geest niet van elkaar te scheiden zijn, probeer ik eerst innerlijke rust te creëren oftewel een vertrouwensband te scheppen tussen het dier en mij.

Soms is het niet mogelijk om meteen de oorzaak aan te pakken omdat dit te heftig kan zijn voor het lichaam. Daarom zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Vanwege mijn uitgebreide kennis en ervaring in biomechanica, anatomie, spier- en zenuwstelsel, maar ook in geestelijke gesteldheid, kan ik helpen met de lichamelijke en geestelijke conditie van uw paard.Deel dit bericht