Lotte met Geraldien

De eerste Hengelse Mendag is goed verlopen

23 juli 2018

Menvereniging ‘In Stap en Draf’ kijkt terug op een geslaagde eerste Hengelse Mendag op zaterdag 21 juli op de Hietmaat te Hengelo. Vanwege de samenwerking  met’ Fiets de Boer op’ was men verzekerd van veel ‘fietsverkeer’ op de Hietmaat – terwijl men het evenemententerrein toch vooral kent van de keuringen en wedstrijden.

Foto: Joke Heusinkveld

De zon stond de hele dag hoog aan de hemel en bereikte zo nu en dan tropische temperaturen. Gelukkig staan op de Hietmaat nog een paar grote bomen waar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt werd; moest je even wachten met je aanspanning dan was het daar goed toeven.

In de ‘Piste’ toonde men verschillende rassen en daarmee is duidelijk welke paarden en pony’s geschikt zijn voor de mensport: van de Shetlander tot de Shire. Johann Haasnoot toonde een pracht authentieke aanspanning – en ook voor de boomsleper, dhr. Harmsen uit de Steeg, is het nodig een hele goede verstandhouding te hebben met je paard om de boom op de juiste manier het bos uit te krijgen: een indrukwekkend schouwspel.

Verschillende onderdelen

De Mensport kent wedstrijden bestaande uit verschillende onderdelen. De Vaardigheid en het hindernis-rijden is vandaag getoond. Menners met 1, 2 of 4 viervoeters voor de wagen namen de hindernissen met verve en konden de omgeving van Hengelo bewonderen door ook de route van 18 km – dan wel 9 km te rijden- de route die tevens voor de recreatieve rijden geschikt is.

De jeugdige menners mochten onder begeleiding de waterbak ervaren waarbij van de ouder dan wel verwacht wordt een handje te helpen en de paar natte voeten die het oplevert, is met dit weer zelfs fijn! De info is ook terug te lezen in het programmaboekje dat een ieder overhandigd kreeg en thuis in de schaduw nog eens rustig kan terug lezen.

Mensport promoten

Bennie Steenblik met het span van Felix Loeters

Bennie Steenblik met het span van Felix Loeters

In de tent van de horeca was het gezellig druk en zijn de fietser en de paardenman met elkaar in gesprek. In het strodorp herleefde de tijd van toen door de antieke rijtuigen van de leden en ook het oude landbouw werktuig stond in gespannen voor het (houten) paard. Voor wat de mens en de viervoeter in deze tijd nodig hebben – of wensen – waren standhouders (sponsoren) uitgenodigd om hun waar op de Hietmaat uit te stallen. Het oog is vooral gericht op de toekomst en de doelstelling van deze dag is dan ook de Mensport te promoten.

40-jarig bestaan

Voor de 2e editie in 2019 – de vereniging viert dan haar 40 jaar bestaan – zal de opzet gelijk zijn waar bij de jeugd vooral ook weer een plek krijgt.

De menvereniging ‘In Stap en Draf’ bereidt zich nu voor op haar Samengestelde Menwedstrijd op 13 en 14 oktober 2018 waarvoor u van Harte bent uitgenodigd met deelnemers komend vanuit het hele land.

Bron: MV In Stap en DrafDeel dit bericht