De prijzen die gewonnen werden door Stal Selehem in Zelhem.

Derde editie Welsh Show Hamaland een succes

3 september 2017

Op 27 augustus vond wederom de International Welsh Show Hamaland plaats. Dit jaar was de show te gast op het complex van Paardensport Centrum Lichtenvoorde in Vragender, waar perfecte omstandigheden gecreëerd waren om de pony’s zo optimaal mogelijk te presenteren. De show is ontstaan uit de wens van een aantal bevriende fokkers die een laagdrempelig evenement in de grensstreek met Duitsland wilden organiseren waar ook de eigenaar van een Welsh pony, die verder weinig met de fokkerij van doen heeft, een keer in competitie verband kan deelnemen. Een concept dat succesvol bleek en nu alweer haar derde editie zag.

Met inschrijvingen uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Luxemburg en Nederland kunnen we spreken van een internationaal evenement van allure. Naast de gebruikelijke rubrieken aan de hand, was er veel ruimte voor bereden en tuig rubrieken voor zowel kinderen als volwassenen. Met ruim 85 ponies en meer dan 110 starts werd het een drukke dag voor de uitgenodigde juryleden, Liesl Mead Burt van de Wensley Stud, Sam Morsley van de Glanhayl Stud uit Groot Brittannië die de rubrieken aan de hand keurden en Gemma Niehues – Derikartz van de Sadiqui Stud uit Duitsland die de bereden-, tuigrubrieken en rubrieken voor de kinderen voor haar rekening nam.

Om iets over 9 kwamen de junior ruinen t/m 3 jaar in de ring, gevolgd door een rubriek volwassen ruinen. Om het showen van ruinen te stimuleren kent de Hamaland Show een speciaal ruinen kampioenschap en daarvoor werd hard gestreden. Uiteindelijk mocht de tweejarige Destiny Real Choice van Jona Klein Gunnewiek zich als kampioen opstellen nadat ze de junior ruinenrubriek had gewonnen. Als reserve ruinen kampioen mocht zich Tijd Vlijt’s Spirit van de familie Bakker opstellen. De rest van de ochtend stond in het teken van de jeugdrubrieken in de verschillende secties in ring 1 en de performance en kinderrubrieken in ring 2.

De kwaliteit van de getoonde pony’s lag erg hoog en de beide juryleden Liesl en Sam hadden een zware taak hieruit hun kampioenen te kiezen. Nadat de kampioenen uit de verschillende secties en bij de part-breds waren verkozen kwamen allen in de baan om te strijden voor het Overall Youngstock Championship. Hier barste een zware strijd los doordat iedereen nog éénmaal aan de jury wilde tonen dat zijn of haar pony toch echt de beste is. Uiteindelijk ging de eer naar de winnares van het jeugd kampioenschap in de sectie A, Selehem’s Ca Ching van Davy Wormgoor. Als reserve kampioen mocht zich de uit Duitsland afkomstige driejarige Part Bred Wikings Smellur van Anna Popp opstellen.

Gebruiksrubrieken

Tegelijk met de jeugdrubrieken in ring 1 werd in ring 2 hard gestreden om de ereplaatsen in de bereden, tuig en kinder rubrieken. Gemma liet haar kundig oog gaan over de deelnemers die allereerst streden om de winst in de rijrubriek voor hun sectie, om later gezamenlijk terug te komen voor de felbegeerde titel Overall Performance Champion. De spits hier werd afgebeten door Tijd Vlijt’s Spirit, die met zijn eigenaar Klaas Bakker mocht opstellen als Overall Harness kampioen. Het Overall Ridden kampioenschap was een prooi voor de Welsh Cobs dit jaar, met de winnaar van de Bereden Cob Hengsten rubriek Brynithon Red-Flyer, gereden door Sandra Jansen en in eigendom van Davy Wormgoor als kampioen en Abergavenny Princess Yasmin, gereden door Emma van der Burg en in eigendom van de familie Elskamp als reserve kampioen. Ook het Overall Performance Championship ging naar de beide bereden Cobs met Brynithon Red-Flyer als Overall Performance Champion en Abergavenny Princess Yasmin als Overall Reserve Performance Champion.

Na het volwassenen geweld was het de beurt aan de jeugd. De allerkleinsten in de Leading Rein rubriek, gevolgd door de al iets ervarene kinderen die de First Ridden rubriek reden. In de Leading Rein rubriek spelen meerdere factoren een rol bij de plaatsing. Belangrijk zijn hier de presentatie, waarbij gekeken wordt in hoeverre ruitertje en begeleider in kleding op elkaar afgestemd zijn, het karakter van de pony die geschikt moet zijn voor de allerkleinsten en als laatste in hoeverre het ruitertje zelf al weet de pony rond te sturen. Drie combinaties kwamen hier in de ring en streden hard voor de eerste plaats. Uiteindelijk werd de strijd beslist in het voordeel van de uit België afkomstige Anna van Munster, die samen met haar Welsh A pony Sunstar’s Cindy en moeder Duvera Pettinga een prachtige combinatie vormden.

Vervolgens was het de beurt aan de First Ridden pony’s. In deze rubriek wordt gereden door de kinderen die de Leading Rein ontgroeid zijn, maar nog niet helemaal klaar zijn voor de volwassen rijrubrieken. Ook hier kwamen drie combinaties in de baan die streden om de winst. Alle combinaties deden erg hun best en de uiteindelijke winst ging naar Claire van Delden die haar pony Glamhorse CC Coverstory perfect presenteerde. Speciaal voor de deelnemers uit deze beide rubrieken kent de Hamaland Show het Mini Championship. De eerste twee Leading rein Combinaties en de eerste twee geplaatsten uit de First Ridden rubriek kwamen gezamenlijk in de ring om te strijden voor dit kampioenschap en de bijbehorende sjerp. Iedereen deed weer erg hun best, maar er kan er maar eentje winnen en die eer ging dit keer naar Anna van Munster met Sunstar’s Cindy, met als reserve kampioen Claire van Delden met Glamhorse CC Coverstory.

Extra prijs

Dit jaar was er een extra prijs op de Hamaland Show, beschikbaar gesteld door Ann Fisher uit Groot Brittannië, die een tekening gaat maken van de winnaar van de strijd tussen de Performance Kampioen en de Mini Kampioen. Hiervoor kwamen Sandra Jansen met Brynithon Red-Flyer en Anna van Munster met Sunstar’s Cindy terug in de ring. Na een hete strijd waar ons jurylid Gemma alles nog een keer door haar hoofd liet gaan, ging deze extra prijs uiteindelijk naar Anna van Munster met Sunstar’s Cindy. Zij kan dus uitkijken naar een schitterende tekening van haar met Cindy.

Na al dit geweld was het de beurt aan de jeugd om Gemma te laten zien hoe goed ze hun pony al voor kunnen stellen in een in hand rubriek. Twee rubrieken Young Handlers stonden in de catalogus, t/m 12 jaar en ouder dan 12 jaar, die uiteindelijk zouden strijden voor de titel Best Young Handler. De leeftijd varieerde hier van 5 jaar tot 14 jaar, waarbij ook de jongsten lieten zien al best te weten hoe een pony voor te stellen. Uiteindelijk ging de titel Best Young Handler naar Jose Bosman die haar pony Uiterwaardens Sunshine professioneel voorstelde. Als Reserve Best Young handler mocht zich opstellen Roel van Munster, die zijn pony Welsh Stella ook fantastisch presenteerde.

In ring 1 werden inmiddels de veulen en volwassen rubrieken binnen alle secties gejureerd. Ook hier was de kwaliteit erg hoog en hadden de beide juryleden een hele klus om uiteindelijk hun kampioenen te kiezen. Nadat de diverse kampioenschappen in de verschillende secties en de Part-Breds achter de rug waren, was het als eerste de beurt aan de veulens om te strijden voor het Overall Foal Championship. Zes veulens kwamen in de baan om te strijden voor dit kampioenschap, een strijd die uiteindelijk gewonnen werd door het sectie B veulen Ysselvliedts Lord Lorenzo, gefokt en in eigendom van de Familie Zoet. Als reserve veulen kampioen mocht zich opstellen het sectie A veulen Airborne Montgomery gefokt en in eigendom van B.G. Meerburg & M Neuteboom.

Na de veulens kwamen de verschillende volwassen kampioenen van de verschillende secties en Part- Breds in de baan, om te strijden voor het Overall Senior Championship. In dit kampioenschap liepen pony’s van erg hoge kwaliteit, die allemaal kans maakten op de titel. Liesl en Sam namen de tijd om alle kampioenen nog een keer te bekijken, alvorens samen in discussie te gaan wie er met de hoogste eer zou gaan strijken. Uiteindelijk ging de hoogste eer naar de beide kampioenen uit de sectie A, waarbij als Overall Senior Champion de uit België afkomstige hengst Driesjeshoeve Picalo, in eigendom van Karine Daelemans en als Reserve Overall Senior Champion Thistledown Special Agent, in eigendom van Sandy Anderson uit Groot Brittannië en vakkundig geshowd door Sander van de Putten mochten opstellen.

Dagkampioen

Vervolgens werd de ring vrijgemaakt voor de strijd om het Overall Supreme Championship van de International Welsh Show Hamaland 2017, waarbij de winnaars van het Overall Foal, Overall Youngstock en Overall Senior Championship werden uitgenodigd in de baan te komen. Nog één keer mochten alle pony’s zich op hun best laten zien, voordat de juryleden Liesl Mead Burt en Sam Morsley hun uiteindelijke keuze bekend zouden maken. Na een hete strijd ging de uiteindelijke eer naar de twee Senior Champions, waarbij de titel Overall Supreme Champion naar België ging naar Driesjeshoeve Picalo en de titel Overall Reserve Supreme Champion naar Groot Brittanië naar Thistledown Special Agent.

Hog één rubriek stond er in de catalogus en wel de titel Best Handler. Net als ’s morgens bij de jeugd werd hier gekeken wie van de volwassen handlers de pony als beste voorstelde. Ook hier barstte weer een hete strijd los tussen de verschillende handlers, waarbij iedereen probeerde de titel met de bijbehorende sjerp mee naar huis te nemen. Uiteindelijk ging de eer naar Annet Borgstijn, die haar tweejarige Welsh Cob merrie Sweetrivers Princess Rachel vakkundig voorstelde en hiermee Davy Wormgoor met zijn tweejarige A merrie Selehem’s Ca Ching naar de tweede plaats verwees.

Met dit laatste kampioenschap kwam er een eind aan een hele succesvolle editie van de International Welsh Show Hamaland 2017 en we zijn blij nu al aan te kunnen kondigen dat er in 2018 opnieuw een show zal zijn, op zondag 26 augustus op dezelfde lokatie.

Tekst: Frank Megens
Foto’s: Vivian Hesen

NB: (vetgedrukt staan de Achterhoekse deelnemers)Deel dit bericht