Slipjacht Winterswijk

Een jacht door het Nationaal Landschap Winterswijk

De Jacht is dit jaar op 24 november

  • De start is om 12:00 uur bij de WR&PC (Steengroeveweg 30, 7101 PH Winterswijk)
  • Kom op de fiets i.v.m. de verwachte drukte en dan is de jacht goed te volgen
  • Na afloop kan er eventueel een hapje en een drankje in het Grand Café van de WR&PC worden genuttigd

Klik hier voor de flyer met de route

Route

slipjacht winterswijk 2018 route

 

De Slipjacht

De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt hier nagebootst door een slip. Met de slip, een met vossenlucht doordrenkte lap. wordt een spoor getrokken. In verband met afrasteringen en mogelijke vernielingen aan het landschap wordt hier een voorgeschreven route gereden. De lucht komt van de vossen die de vereniging voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossen geur worden doordrenkt. Hierdoor worden zij de leveranciers van het spoor.

Het parcours kan, indien gewenst, door heide of bos gaan of over weilanden en sloten. Naar believen kan men zo de route voor paard en ruiter lichter of zwaarder maken. Aangezien de honden voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, die onderling nogal hard is, dient juist een grote discipline gehandhaafd te worden door huntsman en personeel. Speciaal in ons dicht bevolkte land met kruisende wegen en kleine percelen zouden door ongehoorzaamheid anders ongelukken kunnen gebeuren.

De eerste Slipjacht Winterswijk

De eerste Slipjacht Winterswijk was in 1990. Het was voor iedereen nieuw; ook voor de sliptrekkers …. De sliptrekkers waren vertrokken om hun spoor te leggen voor de meute. Na enige tijd kreeg men in de gaten dat het geblaf van de honden steeds dichterbij kwam. Over de schouder kijkend kwamen ze er achter dat de honden op enkele honderden meters waren genaderd en met rasse schreden inliepen op het rennende koppel. Met de schrik in de benen werd er koers gelegd naar de dichtstbijzijnde bomengroep, werd de slip weggegooid en werd in een recordtempo boom geklommen. Een paar seconden later arriveerde de meute, met alleen de simpele vraag “Wat doen jullie daar dan?”


Facebook
Winterswijkse Ruiter en Pony Club