René Plaggenburg met Brynarth Pure Defiance. Foto: Daniëlle Carrière

Goedgekeurde Welsh Cob-hengst voor menner René Plaggenburg

19 februari 2017

Menner René Plaggenburg uit Vragender is sinds 11 februari 2017 eigenaar van een goedgekeurde hengst. De zwarte Welsh Cob-hengst Brynarth Pure Defiance kreeg namelijk zijn dekbrevet op de Welsh Hengstenkeuring van het NWPCS.

René Plaggenburg ging in oktober 2009 voor het eerst naar de Welsh Cob Sale in Builth Wells (Wales), de hoofdstad van de Welsh Pony- en Cobs. Hij kocht daar toen twee zwarte Welsh Cob-merries van ruim 1,50m om mee te gaan mennen. Bovendien worden de merries nog altijd ingezet in de lessen op Stal ’t Wamelink, die gerund wordt door René’s vrouw Veronique.

René Plaggenburg

René Plaggenburg met zijn tweepan zwarte Welsh Cob-merries. Foto Emile Talen

De ervaring smaakte René naar meer en sinds die éne keer op de driedaagse Welsh Cob Sale, sloeg hij tot nu toe geen jaar over. Zijn kennis van de afstammingen groeide en groeide. Een paar weken voor de Sale krijgt Plaggenburg ieder jaar de catalogus met daarin zo’n 600 ‘lots’.

Geen stip

De eerste selectie kan beginnen zodra de catalogus in huis is: zwarte Welsh Cob -merries krijgen een stip en die met heel interessante afstammingen zelfs een dikke stip of een uitroepteken. Maar de Cob die Plaggenburg op de laatste Sale in oktober 2016 kocht, daar heeft nooit een stip bij gestaan, dat was namelijk een hengst.

Het was zondagmiddag, de laatste dag van de Sale, toen René Plaggenburg hem vanaf de tribune buiten opgesteld zag staan: Brynarth Pure Defiance. Een prachtige zwarte Welsh Cob die er precies zo uitzag zoals René dat graag ziet. Plaggenburg liep van de tribune naar de begeleider van de Cob. Een hengst! Maar wat was hij mooi. En toen de begeleider met de hengst heen-en-weer stapte en draafde liet hij ook nog eens heel goede bewegingen zien.

Hengstenkeuring

Plaggenburg kocht de hengst met het idee dat die altijd als ruin in zijn span kon lopen. Maar toen ‘Pure’, zoals hij inmiddels kortweg wordt genoemd, in Nederland was, leek het hem ook een leuke ervaring om hem op te geven voor de Hengstenkeuring. Welsh-kenners Patrick Wormgoor en Ellen Lievestro uit Zelhem werden gevraagd om hem hiervoor klaar te maken en zij zagen er wel wat in. De hengst was nog wat jeugdig volgens hen, maar had wel veel kwaliteit.

Zo gezegd, zo gedaan en om een lang verhaal kort te maken; ‘Pure’ werd goedgekeurd en zelfs reservekampioen van de Welsh Cob-hengsten. Hij wordt nu of verkocht en kan dan misschien nog aan de bak als dekhengst of hij komt als ruin in het span van René Plaggenburg zelf. Dat zal de nabije toekomst gaan uitwijzen.

Daniëlle Carrière voor Hippisch Achterhoek
Overname zonder toestemming van de auteur niet toegestaanAfstamming Brynarth Pure DefianceDeel dit bericht