Hengsten Team Nijhof en De Radstake vrij van WFFS-gen

25 mei 2018

De wereld van de paardenfokkers is de afgelopen tijd opgeschrikt door het Warmblood Fragile Foal Syndroom (WFFS). Reden voor onder meer het KWPN, NRPS en enkele hengstenhouders om de hengsten te testen op de aanwezigheid van het WFFS-gen. Zo zijn ook hengsten van de Achterhoekse hengstenhouders De Radstake en Team Nijhof getest.

Hengstenstation De Radstake (Varsseveld) maakte gisteren bekend dat hun KWPN-hengsten Tangelo van de Zuuthoeve, El Salvador, Berlin , Phin Phin, Zhivago , Jardonnay geen dragers zijn van het gen. Team Nijhof (Geesteren) liet ook de niet-KWPN en/of NRPS-hengsten testen. Zij laten op hun Facebook-pagina weten dat geen enkele hengst in het Team Nijhof bestand drager is van het WFFS-gen.

Het KWPN heeft nog niet alle hengsten getest. Het gaat hier om de Gelderse hengsten, de tuigpaardhengsten en enkele rijpaardhengsten. Ook het NRPS geeft aan dat de lijst nog niet compleet is. Van enkele hengsten moet opnieuw haren worden getrokken omdat het beschikbare DNA-materiaal niet bruikbaar (meer) was.

Wat is WFFS?

Het Warmblood Fragile Foal Syndroom is een erfelijke aandoening. Een veulen met WFFS kan aborteren, te vroeg worden geboren en/of geboren worden met afwijkingen. Lees er hier meer over

Bekijk hier een lijst van alle geteste KWPN-hengsten die vrij zijn van het WFFS-gen
Bekijk hier de testresultaten van het NRPSDeel dit bericht