Interview: Johann Haasnoot over zijn passie voor CTA-plus en meer

10 december 2017

Johann Haasnoot (38) werd geboren en getogen in Katwijk aan Zee. In 2006 settelde hij zich met zijn partner Mark Heuvelink in Heuvelink’s geboortedorp Vorden. In zijn vrije uurtjes is Haasnoot bij zijn Welsh-pony’s te vinden, werkt hij aan de restauratie van zijn traditionele rijtuigen of neemt deel aan CTA of CTA-plus-wedstrijden. In september won hij de Van der Wiel Mensport Traditietrofee. Bovendien werd hij tweede op het NK.

Johann Haasnoot, sinds vorig jaar secretaris van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG), vindt de CTA-plus-wedstrijden het leukst. De Concoursen Traditionele Aanspanningen (CTA) werden voorheen Klassementsritten genoemd. Presentatie van de aanspanningen en de beoordelingen vormen hier de hoofdmoot.

ohann Haasnoot en Mark Heuvelink-Kastelenrit-Vorden-2017

Foto: Theo Janssen

Het deelnemersaantal op dit soort concoursen wordt steeds minder, en dat is een reden dat de NVTG de CTA-plus introduceerde. Hier zijn de onderdelen wegtraject met behendigheidsproeven en een vaardigheidsproef toegevoegd. Fouten in deze onderdelen worden gekort op de punten voor de beoordelingen.

Onderweg proeven rijden

Haasnoot geeft als deelnemer de voorkeur aan de CTA-Plus. ‘Je rijdt hier niet in colonne. Onderweg doe je verschillende proeven, zoals met je rechter voorwiel tussen twee lijnen blijven en achteruit tussen de kegels. De groom heeft hier ook wat te doen, zoals de tijden in de gaten houden en assisteren in behendigheid. Dat maakt het ook leuk voor Mark om met me mee te gaan en samen van de hobby te genieten.’ Terwijl Johann dit zegt klinken instemmende woorden vanaf de bank in de woonkamer.

De CTA-plus is afgeleid van de CIAT, het Concours Internationale d’Attelage de Tradition. Dit zijn internationale concoursen.

Jong geleerd

De basis voor het mennen met traditionele rijtuigen werd al in zijn kinderjaren gevormd. Johann Haasnoot ging als 14-jarige jongen al als palfrenier mee en als zestienjarige mende hij een volgkoetsje met enkelspan. Hij ging ook mee met ritten van de Hoofdstad Aanspanning.

Toch reed hij eerst samengestelde menwedstrijden, voor hij aan concoursen voor traditionele aanspanningen deelnam. ‘Ik mende samengestelde menwedstrijden met mijn Welsh-pony’s in tandem. In de dressuur bouwde ik dan een enorme voorsprong op, die ik vervolgens in de marathon weer in moest leveren omdat ik niet snel genoeg was’, lacht hij.

De combinatie

De eerste marathon reed Haasnoot eind jaren ’90. Vervolgens reed hij enkele jaren zowel marathons als authentiek om daarna volledig over te stappen op authentiek. ‘Het is de

Johann haasnoot vaardigheidcombinatie die het zo mooi maakt. De mooie rijtuigen, het ambacht, de vernuftigheid. Maar ook het rijden vind ik belangrijk. Ik heb dressuurles en werk veel aan de stelling en buiging. Dat heeft ook een zware weging bij de beoordeling bij een Concours Traditionele Aanspanningen (CTA).

Johann Haasnoot is sinds vorig jaar secretaris van de NVTG. Daarvoor was hij zes jaar bestuurslid. ‘Het hoofddoel van de NVTG is al vanaf het begin om het museum van rijtuigen op de weg te houden’, zegt Haasnoot. Dat is lastig aangezien deze tak van de mensport eerder lijkt te krimpen dan dat het aantal deelnemers aan de concoursen groeit. Toch blijft de NVTG proberen om te vernieuwen en om de groei er in te houden.

Vergrijzing is in dit geval ook aan de orde. ‘Vier jaar geleden kreeg ik op een concours nog de aanmoedigingsprijs’, aldus Haasnoot die met zijn 38 jaar vaak één van de jongste deelnemers is. De introductie van de CTA-Plus is een manier geweest waarop de NVTG meer menners, waaronder ook jongeren, warm wilde maken voor het rijden met traditionele aanspanningen.

Traditietrofee

Dat Haasnoot de Traditietrofee won had hij van te voren niet verwacht. ‘Ik had er al wel vaak dichtbij gezeten, maar dit is de eerste keer dat ik de trofee won. Met name omdat ik op de CTA in Eefde een hoge score had, schoot ik omhoog in het klassement. Ik vind het een mooie beloning voor mijn prestaties.’


© Hippisch Achterhoek / Tekst: Daniëlle Carrière

Heb jij nieuws of een andere tip voor Hippisch Achterhoek? Geef het hier doorDeel dit bericht