KWPN SK Geesteren: 85 punten voor halfzussen

10 november 2017

Vierentwintig paarden waren er aangemeld voor de stallenkeuring op 1 november bij Team Nijhof in Geesteren. “Een gemoedelijke, laagdrempelige stamboekkeuring”, aldus Arnold Kootstra, “waarin we een stel hele goede paarden hebben mogen beoordelen.”

Arnold stond samen met Dirk Reijne in de baan als jury voor de in de richting springen aangeboden merries. “Bij de driejarige merries viel Jillz ons heel positief op. Deze grote en royaal ontwikkelde dochter van Etoulon VDL stond goed in het rechthoeksmodel en beschikte over een heel correct fundament. Tijdens een thuiskeuring afgelopen voorjaar kreeg zij 70 punten, maar zij heeft zich de afgelopen maanden duidelijk heel goed doorontwikkeld en is een mooi paard geworden. Vandaar dat haar exterieurscore veranderd kon worden in 75.  Voor springen scoorde ze 80. Ze sprong steeds naar boven toe en was daarbij snel in het voorbeen. Daarbij liet ze veel atletisch vermogen zien.” Jillz  is gefokt en staat geregistreerd bij L. Boogert in Winterswijk Henxel. Moeder Esprit is een nakomeling van Numero Uno uit prestatiemerrie Ramaika (v.Voltaire). Een volle zus van laatstgenoemde, de elitemerrie Olinda heeft succesvol 1.60 m. gesprongen. In de moederlijn komen we overigens nog meerdere internationale springpaarden tegen.

Jominka

Ook indruk maakte de leeftijdgenote van Jillz, deze Jominka is gefokt en staat geregistreerd bij C. Euverman-Claus in Enschede. De vosmerrie kreeg voor exterieur 70 en voor springen 80. “Eveneens een goed ontwikkelde en lang gelijnde merrie. Heel correct gebouwd en voorzien van een degelijk en hard fundament. Deze merrie kon heel fijn draven en galoppeerde zeer lichtvoetig. Ze sprong steeds mooi naar boven en liet daarbij goede reflexen zien, daarbij maakte ze achter de sprong iedere keer goed af. Tevens beschikte ze over veel atletisch vermogen”, aldus Arnold. Jominka is een dochter van Calvaro Z en geboren uit Frominka. Deze stermerrie van Heartbreaker sprong onder de naam Miss Pepper Potts verdienstelijk in de klasse ZZ. In de directe moederlijn van Jominka komen opvallend veel internationale springpaarden voor.

Halfzussen

In de rubriek vier- tot en met zevenjarige veulenboekmerries verschenen twee halfzussen in de keuringsring. Ze zijn gefokt en staan geregistreerd bij de Brennerhoeve VOF in Ruurlo. Beide merries komen uit Cegetti Z (Chellano Z x Notaris). Deze schimmelmerrie is zelf uitgebracht in het Z-springen. De vierjarige It’s Me B is een dochter van Carambole. “Deze lang gelijnde merrie straalde heel veel jeugd uit. Beschikte over een mooi type met een heel fraai front. Haar croupe had even langer gemogen. Galopperen deed ze lichtvoetig. Op de hindernis sprong ze flitsend naar boven, mooi van de voorste paal. Met een heel goede techniek in haar voorbeen en dito bascule. In de lucht schakelde ze heel makkelijk door naar voren. Met name op de oxer bleef ze verbeteren. Aan haar konden we dan ook voor het springen maar liefst 85 punten kwijt.”

“Haar één jaar oudere halfzus van Plot-Blue was een heel aansprekende en lang gelijnde merrie. Ook zij beschikte over een jeugdige uitstraling, veel ras en een heel hard en correct fundament. Haar galoppade was lichtvoetig en van ruim voldoende ruimte. Ze toonde zeer goede reflexen en veel overzicht op de sprong, waarbij ze heel constant in het voorbeen bleef en de sprong telkens goed afmaakte. Een merrie met veel vermogen, een heel modern sportpaard!”, besloot Arnold. Deze Himalaya B keerde huiswaarts met maar liefst 85 punten voor het springen en 75 voor het exterieur. In de nog niet zo heel uitgebreide merrielijn toch al drie 1.60 m-springpaarden. Van de tien aangeboden springmerries bleken er het respectabele aantal van zeven sterwaardig.
Bij de dressuurpaarden werd de plaats van Arnold ingenomen door de inspecteur van de regio Gelderland, Bart Bax. Samen met Dirk Reijne beoordeelde hij dertien merries en hiervan waren er zes sterwaardig.

Dawina W

Bij de driejarige merries was de zwarte Dawina W (De Niro x Lauries Crusador xx) een opvallende verschijning. Zij is geregistreerd bij R. van Wolfswinkel in Ermelo. “Een royaal ontwikkelde merrie met een sprekend hoofd en veel ras en uitstraling. Ze beschikte over een fijn dressuurmodel en daarin een sterke bovenlijn. In de voorstand was ze iets toontredend en daardoor bleef haar score voor exterieur steken op 70, want natuurlijk moeten we meenemen wat we zien zonder de overige kwaliteiten van de merrie tekort te doen. Draven en galopperen deed ze met veel afdruk en een goed gebruik van het achterbeen, daarbij bleef ze steeds in de goede houding. Voor beweging konden we 80 punten aan haar kwijt”, lichtte Bart toe. Opvallend in de moederlijn van deze dressuurmerrie is de aanwezigheid van internationale springpaarden.

Jacintha T van fokker en geregistreerde W. Temmink uit Diepenheim scoorde 75 voor zowel exterieur als beweging. “Een royaal ontwikkelde dochter van Fairytale met veel ras en voorzien van een sterke bovenbouw en een hard en droog fundament. Een heel compleet dressuurpaard, dat heel goed kon stappen en draven. In galop zou ze soms even meer balans mogen hebben, maar ze bleef wel steeds in de goede houding lopen”, besloot Bart. Jacintha T is geboren uit elitemerrie Wolanie (v.Farrington).

GJ voor KWPNDeel dit bericht