Die “Grande Dame” der Westfälischen Pferdezucht: Maria Bergjohann

Ze is samen met haar man in de vijftiger en zestiger jaren begonnen met paarden. Dit puur uit liefhebberij en omdat ze het zich veroorloven konden. Vele uren, vermoedelijk jaren, heeft ze doorgebracht  met haar paarden. Of dat ze nu op stal stonden of dat ze in de wei liepen.

StPrSt. Comtess 1968

In 1971 trok tijdens de Westfaalse Elite keuring een mooie vosmerrie met het catalogusnummer 60 de aandacht. Omdat er toch al gezocht werd naar een aansprekende merrie voor de sport en de fokkerij, kwam dit wel heel mooi uit. De naam van deze merrie was Comtess en de fokker dhr. B. Kleining uit Osterwick. Vader van Comtess is de hengst Cyrus, een paard met een super karakter. Bij afstammelingen van Cyrus moet je denken aan “Fanfare”, de moeder van de hengsten Romanow en Rheinländer. De vader van de moeder van Comtess is de Hannover hengst Duellant. De moederlijn komt uit een belangrijke Hannoveraanse stam. Uit deze stam komen bijvoorbeeld de hengsten Grunewald von Grande en Garant.

StPrSt. Andorra 1980

De Westfaalse hengst Apart in combinatie met Comtess bleek erg goed te werken. Uit deze combinatie werd Andorra geboren, die erg belangrijk voor de fokkerij van Maria Bergjohann zou worden. Zij is de stammoeder van onder andere de merrie StPrST. Rosita 1990 (vader Rosenkavalier) moeder van de goedgekeurde hengsten Don Bedo I en Don Bedo II (vader Donnerhall) en de merrie StPrST. Rosanna 1993. Rosanna miste net de kampioensring maar maakte later veel indruk met haar dochters StPrSt. Don Rike 1998 en St.Pr.St. Donna Bella 1998.

St.Pr.St. Florina 2005

StPrSt. Don Rike is de moeder weer van StPrSt. Florina 2005. Toen Maria Bergjohann overleed werd er een veiling georganiseerd om al haar paarden te verkopen. Florina kwam in de veiling en werd aangekocht door Reesink Horses B.V. te Eibergen. Nadat ze eerst zelf een merrie veulen hebben gefokt Hannah Montana 2012 kreeg ik de mogelijkheid om Florina aan te kopen voor het opzetten van een eigen foklijn. Florina is een prachtige vosmerrie met een top instelling. De titel “Grande Dame” is zeker ook op haar van toepassing. Op 18 juni 2008 heeft ze deelgenomen aan de Zuchtstutenprüfung van het Westfälisches Pferdestammbuch en slaagde hiervoor met hele hoge cijfers. Karakter 10, houding 9.5, draf 8.5, galop 8.5, stap 9.0, werkwilligheid 9.0 en vrijspringen 8.0. Omdat Ampère goed bij haar past heb ik haar in 2013 en 2014 terug gedekt. In 2014 werd Jenthe geboren en in 2015 haar broer Kansas. Omdat ik het type van Florina nog wat wilde verbeteren koos ik in 2015 voor de Trakhener hengst Millennium en het resultaat is een prachtige zwarte merrie geworden Madiba.

Jenthe

Jenthe merrie 2014

Jenthe is een bruine merrie en geboren in 2014. Het werk gaat haar gemakkelijk af en ze bezit nu op 3 jarige leeftijd het voorlopig keur predicaat. Omdat ze al Prok gekeurd is moet ze nu alleen nog een aanlegtest met goed gevolg afleggen om het Elite predicaat te mogen ontvangen. Zo ver is het nog niet, maar dat gaat in 2018 zeker gebeuren.

Kansas

Kansas hengst 2015

Kansas is een zwarte hengst en geboren in 2015. Hij is altijd al een opvallende verschijning geweest en dat is de jury van de KWPN hengstenkeuring ook opgevallen. Hij komt uit een vooraanstaande Westfaalse familie en heeft veel aanleg voor de dressuursport. In februari 2018 mag hij naar de 2de bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. Erg benieuwd hoe hem dat zal vergaan.

 

Madiba

Madiba merrie 2016

Madiba is een zwarte merrie uit een Millennium vader en geboren in 2016. Zij is nog een onbeschreven blad en we moeten afwachten hoe zij zich gaat ontwikkelen…..