Uitgelicht – Mens en paard staan centraal bij Dressuur Training Borculo

4 september 2017

In 2015 verruilde Ineke Jansen Brabant voor de Achterhoek nadat ze noodgedwongen haar baan in de uitgeverswereld verloor. Dit einde bleek uiteindelijk een nieuw begin. Eentje waar ze tot de dag van vandaag geen spijt van heeft.  “Ik doe nu wat ik het liefste hele dagen doe; mensen en dieren verder helpen”, is Jansen enthousiast.

Twee jaar geleden streek Jansen neer in Borculo waar ze aan de Ruurloseweg haar thuisbasis vond voor haar onderneming Dressuur Training Borculo. Een plek waar niet alleen aan de ruiter wordt gedacht, maar waar naast instructie en proefgerichte trainingen, ook sportmassages en Dry Needling-behandelingen worden gegeven. Toch leek deze stap een logisch gevolg. “In het verleden werkte ik fulltime op een dressuurstal. Daarna kwam ik veertig uur op kantoor te werken. Dat hele dagen binnen zitten bleek toch niet helemaal mijn ding. Daardoor ben ik op een gegeven moment parttime gaan werken. De rest van de tijd werkte ik voor mijzelf, waarbij ik het merendeel les gaf, paarden trainde en proefgerichte trainingen gaf.”


Lange termijn voor ogen

Door de jaren heen bleef de paardenvrouw in hart en nieren zich door ontwikkelen. Ze zat steeds vaker in het juryhokje en volgde opleidingen op het gebied van sportmassage en Dry Needling, waardoor haar werkende leven nu volledig in het teken staat van de paarden. “Juist die diversiteit maakt het leuk. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, lacht Jansen. De diversiteit aan diensten die wordt aangeboden zorgt ervoor dat veel klanten terecht kunnen in Borculo. “Ik help paardeneigenaren die echt wedstrijdgericht bezig zijn en bijvoorbeeld op Subtop-niveau rijden, maar ook mensen die net begonnen zijn en wegwijs gemaakt willen worden. Ik wil mensen verder helpen, op welk niveau dan ook. Dat verreist een op maat gerichte aanpak, waarbij de doelen van de ruiter voor ogen wordt gehouden. De een heeft bijvoorbeeld de ambitie om op het hoogste niveau in de sport te acteren, terwijl een ander de lat lager legt. Te allen tijde wil ik mensen bewust laten rijden en ze stimuleren zich te verdiepen in dat wat ze doen en hoe ze op een goede wijze wanneer ze er bovenop zitten met hun paard kunnen communiceren. Daarbij houden we de lange termijn voor ogen.”

Compleet pakket

Tegelijkertijd zit Jansen zelf ook niet stil. “Ik wil mij ook continu blijven bijscholen om mijzelf te blijven verbeteren. Daardoor kan ik nu een compleet pakket aanbieden en meer verdieping brengen. Leren van en communiceren met anderen is in mijn ogen van belang. Met die insteek organiseer ik nu ook trainingsweekenden voor geïnteresseerden waar ook andere specialisten op bijvoorbeeld het gebied van houding en zit en sportpsychologie aan het woord komen.”

Leren paardrijden

De rode draad in alles wat Jansen doet is helder. “Ik wil mensen leren paardrijden. Daarbij moet je de guts hebben te willen leren, stappen verder te kijken en daarvoor de tijd nemen. Zo kwam eens een ponycombinatie bij mij. De pony was alles behalve makkelijk, maar door de tijd te nemen en geen stappen over te slaan won de combinatie uiteindelijk op Indoor Brabant en Outdoor Gelderland. Mij kan je niet gelukkiger maken dan door bij te mogen dragen aan zulke successen.”

Bekijk hier de web-pagina van Dressuur Training Borculo

Auteur: Tamara BuunkDeel dit bericht