Merel Blom beste Nederlandse eventer in Rio

10 augustus 2016

Merel Blom en Rumour Has It eindigden gisteren op de Olympische Spelen op plaats 19 als beste Nederlandse combinatie in het individuele eindklassement van de eventingwedstrijd. Met het Nederlandse team (Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Theo van Vendel) eindigde Blom op plaats 6 in het eindklassement. Een prachtige prestatie voor de debutante uit Aalten.

Dressuur

Merel Blom scoorde in de dressuurproef een teleurstellende score van 54.40 strafpunten. Haar paard Rumour Has It kampte met spanning, wat vooral tot uitdrukking kwam in de galopwissels. Met deze score stond de combinatie individueel op een 53e plek, na het eerste onderdeel van de Olympische eventing in Rio de Janeiro.

Dit was niet de score waarmee Merel Blom gehoopt had haar debuut op de Olympische Spelen te maken. “Zeker niet.” Al aan het begin van de proef kreeg Rumour Has It last van spanning. “Dat is heel moeilijk met dit paard, als ik hem klaarmaak voor de grote klasses zoals dit, dan is hij topfit. Hij leek op het voorterrein nog heel gehoorzaam. Maar we kwamen de baan binnen en hij spant zich. Dan moet je het daarmee doen. In het drafgedeelte dacht ik nog ‘misschien gaat hij iets kalmeren’, maar op een gegeven moment voelde ik dat hij weer ging rennen. In de training springt hij geen wissel meer fout. Maar het blijft voor hem een lastig onderdeel. Als hij spanning opbouwt, dan ben je met dit onderdeel als eerste aan de beurt. In deze proef zitten vier wissels en dan roei je met de riemen die je hebt.”

Cross

Vierde teamruiter in de cross Merel Blom moest over de finish komen om het team in de wedstrijd te houden en dat deed ze met overtuiging. Safe en geconcentreerd reed ze haar ervaren Rumour has It met slechts twaalf tijdfouten naar de finish. Zelf klom ze daarmee naar de twintigste plaats in het klassement en in haar kielzog klom het team naar plaats vijf. Blom vertelt: “Ik ben hier heel content mee. Het maakt de dressuurprestatie van gisteren niet minder verdrietig, maar na vandaag is het totaalgevoel wel een stuk lekkerder. Ik ben blij dat ik de rol voor het team heb kunnen inlossen, waarvoor ik meegenomen ben. Als ik alleen voor mezelf gereden zou hebben, dan was ik overal voor de korte route gegaan. Met meer risico, maar daarvoor zijn we hier niet.”

Springen

Op dinsdag moesten er twee manches gesprongen worden. Het resultaat van de eerste ronde telde mee voor het landenklassement. Hierin haalde Merel Blom met Rumour slechts twee tijdfouten. “Hij sprong heel goed,” vertelt Merel na afloop. Eigenlijk is Rumour een dag na de cross altijd op z’n best voor het springen. Een dag ervoor is hij moeilijk te temmen. Toen ik naar hindernis 7 reed, de oxer, dacht ik eigenlijk dat ik wel redelijk op tijd liep. Maar ik zat er net naast.”

De beste 25 combinaties mochten door naar de tweede manche. Hierin kreeg Merel acht strafpunten. “Het is mooi geweest. Vooraf wilde ik een top 15 positie rijden. Ik kan super gefocust rijden, maar op het voorterrein had ik mijn hoofd nu niet leeg genoeg. Die fouten zijn alleen aan mezelf te wijten, ik reed iets te brutaal naar de blauwe muur en nog een keer teveel binnendoor. Ik had dit ook nog niet eerder gedaan, twee parcoursen achter elkaar rijden. Dan vind ik dat zelf ook lastig. Ik had gewoon iets minder een plan, dan in de eerste manche. Wel een plan over hoe ik bij de hindernissen moest komen, maar minder strak. Dat is weer een lering voor over twee of over vier jaar. Maar ik teken ervoor, dit was prima en bijna wat ik wilde,” kijkt Merel tevreden terug.

Leven na Rio

Nu is het nog geen tijd om uit te rusten van een intensieve periode. “Officieel gaan we de zestiende weer terug naar Nederland, maar misschien iets eerder. Helvoirt komt er weer aan en daar rijd ik sowieso met vijf paarden. Er is gewoon weer een leven na Rio!” lacht ze. “Maar zolang als dat we hier zijn ga ik de wedstrijden van de andere Nederlanders zeker kijken. Ik wil graag de dressuurjongens zien, daar zit ik mee in het appartement. Dat is wel tof, om die in actie te zien”, besluit Merel Blom.

Bron: Ruiters in OranjeDeel dit bericht