Merel Blom. Foto: PassieMedia

Olympische eventingtop naar Achterhoeks Hippisch Festijn

5 september 2016

Een kleine 260 paarden denderen zaterdag 17 en zondag 18 september door de Vennebulten in Varsseveld tijdens de driedaagse eventingwedstrijd Achterhoeks Hippisch Festijn. De nieuwe opzet met voor het eerst twee dagen cross country trekt de wereldtop en zelfs tweevoudig olympisch kampioen Michael Jung.

Michael Jung, die in Londen 2014 en recent in Rio de Janeiro de individueel gouden medaille won, was al vaker in Varsseveld aan het werk te zien met talentvolle jonge paarden maar heeft zich weer ingeschreven na twee jaar afwezigheid. Vanuit Duitsland komt ook topamazone Ingrid Klimke, die bijgedragen heeft aan het teamzilver in Rio met een individueel 14e klassering.

Oranje equipe

Voor Nederland komt bijna het gehele olympische equipe: Merel Blom uit Aalten, Tim Lips uit Made en Alice Naber-Lozeman uit Biddinghuizen. Elaine Pen, die op de Olympische Spelen in Londen reed, is ook van de partij.

Johan Venderbosch, parcoursbouwer samen met de enthousiaste Barchemer Thomas Arendsen Raedt en de Duitser Bernd Backhaus, kan niet wachten tot het evenement van start gaat. “Al moet er nog wel veel gebeuren qua werk, maar we liggen op schema. Dat we weer zoveel topruiters mogen verwelkomen, zie ik als een stukje waardering voor ons werk. Daarnaast blijkt weer dat deze omgeving buitengewoon interessant is voor de eventingsport.”

Nieuwe trajecten

Het Achterhoeks Hippisch Festijn concentreert zich dit jaar volledig op de eventingsport, waarbij de deelnemers een dressuurproef, springparcours en cross country moeten aflegggen. Er zijn internationale rubrieken bijgekomen, ook voor ponyruiters, en zelfs een klasse M en Z voor de landelijke eventingruiter. “De consequentie is dat we nieuwe trajecten moesten bouwen met wel dertig nieuwe hindernissen. Veel werk, maar het resultaat mag er zijn denk ik. We proberen fijne parcoursen voor de paarden uit te zetten en hebben wat meer ‘lucht’ gecreëerd in de aanlooproute naar de waterbak in het bos. Ook is de watercombinatie in het weiland verbeterd. Kortom, een verfrissend geheel!”, vertelt Venderbosch.

NK eventing

Op het Hippisch Festijn wordt opnieuw het Nederlands kampioenschap eventing op tweesterren niveau verreden. Het kampioensduo van 2015, Eef Hamers en Balou, is er weer bij, net als de kampioen van 2014, Tim Lips. Nieuw dit jaar is het nationaal kampioenschap voor zes- en zevenjarige eventingpaarden. Kortom, het worden mooie prijsuitreikingen op de zondag.

Op de afsluitende dag is er veel te zien en mee te maken op het terrein tegenover De Radstake. Naast de cross country staan er ponyspringfinales, een spectaculaire show van de Future Guys, tuigpaardrubrieken, een veulenkeuring- en verkoop en demonstraties konijnenspringen op de agenda. Voor kinderen is er volop vermaak, zoals gratis ponyrijden, luchtkussen, draaimolen, kinderboerderij en demonstraties voltige. Het driedaags concours begint vrijdag 16 september met dressuurproeven voor de internationale ruiters.

Bekijk hier de deelnemerslijsten, startlijsten en uitslagen

Bron: Achterhoeks Hippisch FestijnDeel dit bericht