Snijders en Westervelt dromen in toekomst van eigengefokte KWPN-hengst

15 januari 2017

De hengst Jensen SW (Fellini x Florencio I) van fokkers Sander Snijders en zijn partner Erik Westervelt werd op 3 december 2016 aangewezen voor de tweede bezichtiging van de KWPN Hengstenselectie. Die tweede bezichtiging vindt plaats op de KWPN Hengstenkeuring op 3 februari 2017 in Den Bosch. Hippisch Achterhoek.nl volgt dit Achterhoekse fokproduct gedurende het selectietraject.

Stal SW

Lees hier meer over Jensen’s fokkers Sander Snijders en Erik Westervelt. Als je met Sander en Erik praat, dan voel je de passie voor paarden. Er wordt veel gediscussieerd over welke hengst nu past bij hun merries. De merrie is het uitgangspunt en daarbij moet een hengst gezocht worden die het fokdoel steeds dichter bij brengt. Erik omschrijft het fok doel als volgt: ‘Het fokken van een functioneel sportpaard.’ Leidend is hierbij de beweging, maar karakter en een aansprekend exterieur spelen natuurlijk ook een rol. Sander en Erik laten geen kans onbenut om hun kennis op het gebied van de fokkerij te vergroten. De fokproducten van Snijders en Westervelt krijgen ‘SW’ achter hun naam.

Fokfamilie 1697

Moeder van Jensen is de elite en IBOP (dres.)-merrie Cayenne SW (Florencio I uit Krista v. Amulet). Ze werd geboren in 2007 en bracht tot nu toe 4 nakomelingen: de merrie Haya SW (v. Apache) geboren 2012, de hengst Jensen SW (v. Fellini) geboren 2014, de merrie Kalani SW (v. Grand Galaxy Win) geboren 2015 en tenslotte de hengst Le Roi SW (v. Morricone). Kalani haalde als veulen de kopgroep op de Nationale Veulenkeuring (NVK).

Cayenne’s halfzus Ashanti SW bracht onder meer de AES-hengst Gallardo SW (v. Bretton Woods ) en had ook al meerdere veulens die deelnamen aan het NVK, waaronder de Nationaal Kampioen 2013: Islero SW (v. Apache). Daarnaast is haar dochter Jayanti SW (v. Fellini ) nog in eigendom en als alles goed gaat zal zij dit jaar op de keuring verschijnen.

Ashanti SW en Cayenne SW zijn op dit moment beide drachtig en allebei verwachten ze een veulen van de oldenburger kampioenshengst Morricone. “Aankomend seizoen laten we waarschijnlijk vier merries dekken, waarbij we wederom naar Duitse hengsten zullen kijken.”

Lees hier meer over de fokkerij van Sander en Erik

Fellini-veulens aan kop

V.l.n.r. Sander Snijders en Erik Westervelt met Jayanti SW (v. Fellini) en haar moeder Ashanti SW (v. Sandreo) en voorbrenger Lars Boers. Foto: Wendy Scholten

In het artikel ‘Fellini-veulens aan kop tijdens veulenverkoop‘, dat auteur Wendy Scholten in 2014 voor het Achterhoeks Hippisch Festijn schreef, maken we voor het eerst kennis met twee Fellini- fokproducten van Stal SW. Dressuurtopper van de veulenverkoop werd de charmante merrie Jayanti SW (v. Fellini uit Ashanti SW Elite IBOP (drs) v. Sandreo), die dus uit dezelfde lijn komt als Jensen SW. Zelf behoorde Jensen op deze keuring met een vierde plek ook tot de betere veulens. Hij viel vooral op door zijn ‘bergopwaartse bewegingen.’

Van veulen tot eerste bezichtiging

Jensen gaat als veulen de opfok in. “En dan is het afwachten hoe de hengst zich gaat ontwikkelen”, vertellen de fokkers. “Zelf een gekeurde hengst fokken is maar voor weinig mensen weggelegd. Dus in eerste instantie ga je kritisch kijken of de hengst geschikt is voor de eerste bezichtiging.”

“De beslissing is gevallen door de hengst eerst in training te zetten en vanuit de training is gekeken of het zin heeft om te gaan. De hengstenkeuring kan dan als verkoopplatform gebruikt worden, tevens is het een goede mogelijkheid om de moeder/merrielijn verder te ontwikkelen.”

“Dan zijn er een aantal zaken die voor de tijd in orde moeten zijn wil je al kans maken om de 2e bezichtiging te halen. Het is verplicht je paard röntgenologisch te laten onderzoeken op straalbeen en spat. In 2017 wordt er voor het eerst ook gekeken naar de genoomfokwaarde. Is je paard correct in het fundament. Hoe vaak zie je het niet gebeuren dat een aangeboden hengst wordt afgewezen vanwege ‘bemerkingen’ op het fundament.”

Het selectietraject is vrij kostbaar. Dit kun je nalezen in het Hengstenkeuringsbesluit dressuur 2016-2017. “Laat, wanneer jezelf niet de mogelijkheid hebt, de hengst professioneel klaarmaken voor en uitbrengen op de hengstenkeuring”, geven Snijders en Westervelt als tip.

Erik en Sander maken van de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch altijd een weekendje uit. “Je kunt ook zeggen als we er dan toch zijn, wat is er dan leuker dan dat je zelf ook een hengst in de keuring hebt lopen. En een predicaat 2e bezichtiging of zelfs 3e bezichtiging staat toch goed op het stamboekpapier. Ook is het voor veel fokkers een meerwaarde voor hun foklijn. Verder niet teveel nadenken, dit is een mooie nieuwe ervaring, ‘Door hakken die knoop en we gaan ervoor!

We gaan even een klein stukje terug in de tijd. Naar juli 2016 om precies te zijn. “Hé Sander het is nu juli 2016, moeten we de hengst dan niet een keer uit de wei halen?” “Euh Erik dat lijkt me geen verkeerde gedachte. We brengen de hengst naar Radstake- en Haarlink Training- en Handelsstal voor het keuringsklaar maken”.

De eerste bezichtiging

Jensen SW is in vrij korte tijd klaar gestoomd voor de 1e bezichtiging. De hengsten worden beoordeeld aan de hand van het Selectiereglement dressuur, hengsten 2016-2017 door een vakkundige jury.

De eerste bezichtiging gaat als volgt:

  • a. Controle identiteit, signalement, bepalen stokmaat en aflezen transpondernummer
  • b. Individuele beoordeling aan de hand in stilstand, in stap en draf op een vlakke verharde baan (bestraat/geasfalteerd)
  • c. Beoordeling van de bewegingen in vrijheid; d. Beoordeling instelling bij bewegen in vrijheid; e. Groepsgewijze beoordeling in stap aan de hand.

Jensen SW krijgt het hoofdstelnummer ‘475’ en wordt beoordeeld volgens bovenstaande procedure. “Na de Groepsbeoordeling in stap aan de hand hoop je van de van de jury te horen ‘2e bezichtiging.’ De eerste horde is dan genomen en dan kan je beginnen met de voorbereiding op Den Bosch.”

De minuten tikken weg als Snijders en Westervelt op de tribune de groep hengsten met Jensen langs zien stappen “Het is erg spannend. Gaan we mét Jensen SW naar Den Bosch of toch weer ‘gewoon’ met zijn tweeën. Jensen zat in de laatste groep en het was een lange, vermoeiende dag. De voorzitter van de hengstenkeuringscommissie neemt het woord: ‘Jensen SW, 2e bezichtiging’. De voorpret kan beginnen!”

HippischAchterhoek.nl gaat samen met Sander en Erik naar Den Bosch om de verrichtingen van Jensen SW van nabij te volgen. Ook benieuwd? Volg het hier »

© Marcel Roerdink voor Hippisch Achterhoek, overname zonder bronvermelding niet toegestaanDeel dit bericht