Succesvolle comeback voor Quinty Vossers

27 april 2017

In het weekend van 17 april stond de manege in Westervoort weer in het teken van de dressuursport. In verschillende klassen streden de combinatie om de hoogste punten en plaatsen. Eén van de meest opvallende combinaties was de winnares van de rubriek Z2. De 16-jarige Quinty Vossers uit het Gelderse Doetinchem won met haar even oude Ronny 267 deze rubriek met een score van 227,5 punten. Een schitterende prestatie zeker gezien het feit dat deze combinatie ruim een jaar uit de running was vanwege verschillende blessures.

De rassige en wakkere Ronny 267 is een zoon van de hengst Riccione en de merrie Florida en is sinds eind oktober 2015 in het bezit van het jonge talent. “Toen ik de eerste keer in het zadel klom van Ronny had ik direct een goed gevoel bij hem en was ik meteen overtuigd dat we een goede combinatie zouden kunnen gaan vormen. Het is een super lief en leuk paard waar ik inmiddels een sterke band mee heb opgebouwd. Van tijd tot tijd heeft hij wel zijn streken en daarom heeft hij op stal de bijnaam Ronny de pony vertel de enthousiaste Quinty.”

Ronny verhuisde naar Doetinchem. “En twee weken later reden we al onze eerste wedstrijd samen. Hier behaalden we een 2e plek met een score van 66%. Op de volgende twee selectie wedstrijden werden ook goede resultaten behaald wat er dus in resulteerde dat de combinatie zich plaatste voor de Gelderse kampioenschappen.”

Gelderse kampioenschappen

Tijdens de eerste proef brak het de combinatie het gebrek aan ringervaring een beetje op. De proef verliep niet geheel vlekkeloos maar toch konden ze tevreden zijn met de score van 65,74 % die goed genoeg was voor een derde stek. Tijdens het middagprogramma werd de kür verreden. Deze liep boven verwachting en met een score van 72,13% behaalden ze in dit onderdeel de 2e plaats. Totaal een derde plek op de Gelderse kampioenschappen en zeker gezien het feit dat deze combinatie nog maar zo pril samen was een super prestatie.

“In de periode tussen de Gelderse kampioenschappen en de Nederlandse kampioenschappen, waar we ons dus voor geplaatst hadden, zijn we voor het eerst bij de junioren gestart”,  vervolgt Vossers haar verhaal. “In Vorden ging het best heel goed alleen maakte ik zelf een dure fout in de proef waardoor het puntentotaal lager uitkwam dan gehoopt, maar ook daarvan heb ik weer geleerd.”

“Op het NK dat gehouden werd op 4 maart 2016, heb ik een hele fijne proef kunnen rijden en waren we zeer tevreden met het resultaat. 65,20% in een zeer sterk deelnemersveld dat goed was voor een 11e plaats in de einduitslag .”

Tegenvallers

“Helaas was het NK toen het laatste hoogtepunt in de sportieve carrière van ons als wedstrijdcombinatie”, gaat Quinty haar verhaal verder. “De ene naar de andere blessure en tegenvaller kwam op ons pad. We vielen van het een in het ander. En wat was er nu eigenlijk aan de hand? Geen idee. We hebben meerdere medische wegen behandeld maar tot op de dag van vandaag is er uit alle scans en onderzoeken nooit echt een verklaring gekomen. Hij ‘deed’ het gewoon niet meer. Elke keer als we naar een rustperiode weer begonnen op te bouwen ging het fout en waren we weer af bij het begin. Dankzij de steun van heel veel lieve mensen om mij heen en dan voornamelijk die van mijn ouders en de super verzorging op stal De Lange Wilm hebben we vertrouwen gehouden in Ronny en zijn herstel en zijn we doorgegaan. Op het moment is hij goed en is hij super in vorm en daar zijn we dan ook heel erg blij mee en als je dan tijdens de eerste wedstrijd samen weer zon resultaat kunt neerzetten mag je je alleen maar gelukkig prijzen”, aldus een stralende Quinty.

Plannen

Over de toekomst is Quinty duidelijk al weet je natuurlijk nooit hoe het lopen gaat. “Ik hoop dat ik met Ronnie nog vaak in de ring kan en mag verschijnen. Veel ringervaring samen hebben we natuurlijk nog niet en daar hoop ik aan te kunnen aan werken het komende seizoen. De planning is dat we 9 mei as de eerste keer ZZ-Licht gaan starten en als alles goed blijft gaan willen we ook weer starten bij de junioren.
Naast Ronny rij ik ook een jong paard genaamd Don Jour (v. Don Frederico). Dit is echt een paard voor de toekomst maar hij heeft nog wel wat tijd nodig voordat ik met hem kan gaan vlammen, maar ik kan eigenlijk niet wachten om met hem in de ring te verschijnen.”

Paarden opleiden

Ook over Quinty haar eigen toekomst is ze duidelijk. “Ik heb er echt alles voor over om in de toekomst succesvol te zijn op het hoogste niveau in de dressuursport. Ik hoop dat we nog een beetje kunnen uitbreiden m.b.t. het paardenmateriaal en me daarmee in de kijker kan rijden op de wedstrijden. Hoop dat ik daarmee ook meer ervaring krijg in het rijden en opleiden van jonge paarden. Zodra het kan hopen we bij huis stallen te kunnen bouwen zodat ik van daaruit mijn bedrijf QVdressage kan opbouwen. Het uitbrengen/klaarmaken van paarden voor eigenaren en eigen paarden, jonge paarden opleiden, lesgeven, en wellicht een klein deel pensionstal zal dan mijn kostwinning gaan worden”, legt Quinty enthausiast uit.

Bron: Hippisch Achterhoek
Auteur: Patrick WormgoorDeel dit bericht