Thuiskeuring voor stamboekopname op 27 oktober

29 september 2016

Naast de regionaal georganiseerde stamboekkeuringen is het bij het KWPN ook mogelijk om uw paard thuis te laten keuren voor het stamboek. Dit is voor eigenaren die liever niet met hun paard van huis gaan en toch een objectieve beoordeling van hun paard willen hebben.

Beoordeling

Hiervoor komt de inspecteur bij u aan huis om het paard te beoordelen. Er wordt gekeken naar het exterieur, stap en de draf. Aan de hand van de cijfers wordt het paard opgenomen. Het minimale aantal voor de stap en draf is 50 en ook voor het exterieur is dit 50. Bij de merries wordt bij aanmelding STB-EXT in het paspoort vermeld, dit betekent niks meer dan dat de merrie buiten de regionale stamboekkeuringen is opgenomen.

Sport

Merries met 70 punten of meer voor exterieur en bij een sportstand van Z2 dressuur met één winstpunt, Z-springen met zes winstpunten of Z-samengesteld met vijf winstpunten kunnen automatisch opgenomen worden in het stamboek en ster worden verklaard zonder naar een stamboekkeuring te hoeven. Ook de ruinen en niet goedgekeurde hengsten kunnen worden aangemeld voor de thuiskeuring, ook al zijn ze eerder aangeboden voor een stamboekkeuring of hengstenkeuring. Voor hen geldt ook dat ze alleen ster kunnen worden als ze minimaal 70 punten voor exterieur hebben en aan de sportstand voldoen.

Belangrijk

Thuiskeuring is mogelijk vanaf het jaar waarin de merrie, ruin of hengst drie jaar wordt. Verder moet hij of zij in het veulenboek of register A zijn opgenomen van het KWPN of KWPN-NA. Ook paarden geregistreerd in het hoofdboek van een KWPN-erkend stamboek mogen worden aangemeld.

Opgeven

U kunt uw paard opgeven via Mijn KWPN Deel dit bericht