UITGELICHT – Jona Klein Gunnewiek bewijst zich als hoefsmid in ‘mannenwereld’

29 september 2017

“Op zeventienjarige leeftijd wilde ik al graag de opleiding tot hoefsmid gaan volgen, maar besloot op advies van mijn naasten toch iets anders te gaan doen”, blikt Jona Klein Gunnewiek terug. Daarop werd een andere weg ingeslagen, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Jaren later volgde de Beltrumse haar hart, volgde de opleiding tot hoefsmid en voert nu het beroep van haar dromen uit.

In een beroep als hoefsmid waar vooral mannen de dienst uitmaken valt een vrouw al gauw op. Toch besloot Klein Gunnewiek een aantal jaren geleden haar droom waar te maken en schreef zich in voor de opleiding tot hoefsmid. Voor haar een logische keuze. “In mijn tienerjaren maakte ik pony’s zadelmak voor een handelaar. Hij bekapte zijn shetlanders zelf en heeft mij het bekappen ook geleerd. Ik vond het zo mooi om te doen dat ik mij daar graag verder in wilde verdiepen. Toen ik 17 jaar was en een opleiding moest gaan kiezen wilde ik graag die richting op, maar dat zagen mijn naasten niet zo zitten. Ik besloot toen de opleiding Zorg en Leefomgeving te volgen en was een aantal jaren werkzaam in die branche”, vertelt Klein Gunnewiek.

Helemaal op haar plek zat ze daar niet, zo bleek. “Het beroep van hoefsmid bleef in mijn hoofd spoken. Op een gegeven moment dacht ik ‘ik ga gewoon doen wat ik echt graag wil, ik probeer het gewoon. Mocht het niet lukken dan kan ik in ieder geval nooit zeggen dat ik het niet geprobeerd heb”, legt ze uit.

De gepassioneerde Klein Gunnewiek schreef zich in voor de driejarige opleiding en sloot deze vorig jaar met glans af. Sindsdien werkt ze fulltime als hoefsmid. “Al tijdens de opleiding ben ik begonnen met werken, er was genoeg vraag. Sinds ik klaar ben met de opleiding is het mooi druk geworden. Daarnaast rijd ik zelf nog op Z2-niveau wedstrijden en verdiep ik mij graag in de fokkerij. Doordat ik met regelmaat ook keuringen bijwoon kijk ik ook echt naar het exterieur en de beweging van paarden. Daar vergaar ik informatie dat ook weer meeneem in mijn werk.”

De hoefsmid heeft inmiddels een vaste klantenkring opgebouwd, die het niet vreemd vinden dat een blonde dame de bus uit komt stappen in plaats van een man. Toch heeft ze in het verleden wel te maken gehad met vooroordelen. “Je proeft dat bij hoefsmeden onderling toch wel een beetje, vooral bij bijscholingen, dan lijken ze te denken ‘daar heb je weer zo’n grietje’. Vaak zijn er dan maar twee of drie dames aanwezig. Daarnaast hoor ik ook heel vaak dat het vak niet goed is voor een vrouw, dat het toch echt mannenwerk is. Dat is misschien ook zo, maar een vrouw kijkt vaak toch weer anders tegen bepaalde zaken aan dan een man. Daarnaast gaat het in dit vak niet alleen om kracht, maar kan je veel bereiken door dingen slim aan te pakken. Vrouwen moeten zich zeker meer bewijzen. In het verleden deed ik wel eens aan een leerlingwedstrijd mee, hoe mooi is het dan, als je het die mannen het nakijken geeft. In mijn klas waren we met drie dames, ik ben de enige daarvan die op dit moment nog fulltime werkt als hoefsmid. Daarnaast denk ik dat mijn kennis van paarden in mijn voordeel werkt. Er zijn zat mannen aan de opleiding begonnen die wel hoefsmid wilde worden, maar weinig met paarden hadden, terwijl dat in mijn ogen een van de belangrijkste dingen is.”


Sinds een aantal jaren rijdt de hoefsmid door het Achterhoekse landschap, onderweg naar haar klanten, elke dag blij met de keuze die ze een aantal jaren geleden maakte. “De uitdaging voor mij is om, welk doel een klant ook heeft, het paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Om succesvol te kunnen presteren is alleen een goed paard niet voldoende. Daarbij komt veel meer kijken, zoals een goed zadel, maar ook een goede smid. Ik werk dan ook graag samen met professionals zoals dierenartsen en andere hoefsmeden. Ik neem echt de tijd voor mijn klanten, want ik wil alleen goed werk leveren. Vaak wordt er te makkelijk naar het vak gekeken. Wat velen vergeten is dat elke handeling een verandering teweeg brengt. Daarom moet je secuur werken. Ik geniet er echt van als een paard goed op zijn voeten staat”, klinkt het gepassioneerd.

Website Hoefsmederij Jona

Auteur: Tamara Buunk
Foto’s De Haandrik Fotografie / Douwe HaandrikmanDeel dit bericht