Renate Höfkes. Foto: Emile Talen

Volgend weekend menspektakel in ’t Rommelgebergte

22 april 2017

Volgend weekend is het zover, dan organiseert Stichting Mensport Winterswijk op zaterdag 29 en zondag 30 april in ’t Rommelgebergte aan de Meekertweg in Winterswijk voor de 33-ste keer haar jaarlijkse samengestelde menwedstrijd.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd onder auspiciën van de KNHS en telt mee voor het Nederlands kampioenschap. De deelnemers strijden in drie klassen (l, M en Z) om de hoogste eer. Naast de drie niveauklassen worden de deelnemers ingedeeld in verschillende rubrieken. De rubriek is afhankelijk van het soort aanspanning. Zo kent de KNHS enkel-, twee-, vierspan of tandem-aanspanningen.

Daarnaast strijden natuurlijk de pony’s tegen de pony’s en de paarden tegen de paarden. Alle rubrieken komen aan bod in Winterswijk in alle klassen. Tevens is er een hobbyklasse zijn voor de junior deelnemers.

(Inter)nationale deelnemers

Dit jaar doen er voor het eerst in de geschiedenis naast landelijke rijders, ook rijders mee inde klasse Z die de FEI dressuurproeven rijden. Dit zijn de rijders die tot het eind van vorig seizoen in de voormalig (inter)nationale klasse 4 deelnamen. Door een wijziging in de reglementen van de KNHS, is het nu voor deze rijders ook mogelijk gemaakt om deel te nemen aan de wedstrijd in ’t Rommelgebergte.

Een 10 –tal rijders heeft hier gehoor aan gegeven. Het zijn deelnemers die de mogelijkheid hebben om internationale wedstrijden te gaan rijden. Voor hen werden er steeds minder wedstrijden georganiseerd, maar door de reglementswijziging kunnen zij nu deelnemen aan alle wedstrijden, waardoor de rijders en de paarden meer ervaring op kunnen doen. Voor het publiek wordt daardoor de wedstrijd in Winterswijk nog attractiever.

Dressuur, vaardigheid en marathon

Een samengestelde menwedstrijd is verdeeld over twee wedstrijddagen. Op de zaterdag worden twee onderdelen verreden, namelijk de dressuur en het vaardigheid parcours, in de volksmond kegeltjes rijden genoemd. Tijdens deze onderdelen worden de gehoorzaamheid en lenigheid van de paarden getest, evenals de controle over de paarden en de stuurmanskunsten van de menner.

Op zondag wordt in het spectaculaire onderdeel, de marathon, het uithoudingsvermogen van de paarden getest. Tijdens ieder onderdeel worden er (straf)punten gehaald door de aanspanning. Via een rekenformule worden de punten behaald in de dressuur omgerekend naar strafpunten. Hoe meer punten er gescoord zijn, hoe minder strafpunten. De overschrijding van tijdslimieten en/of afgereden balletjes leveren ook strafpunten op en in de marathon krijgen de menners voor iedere seconde in een hindernis strafpunten. Ook in de hindernissen kunnen afrijdbare elementen strafpunten opleveren. De deelnemer die uiteindelijk het minst aantal strafpunten heeft, wint de wedstrijd.

Beste Winterswijkse rijder

De beste Winterswijkse aanspanningen strijden na afloop van de reguliere wedstrijd in een spectaculaire barrage om mooie prijzen en natuurlijk een jaar lang de titel beste Winterswijkse rijder.

De toegang voor bezoekers op beide dagen is gratis.

Bekijk hier het programaboek »
Bekijk hier de startlijsten en uitslagen »Deel dit bericht