Zacharov TN net voor vertrek bij Team Nijhof ©Marieke Molenschot

Zacharov TN verkocht naar China

29 september 2017

Team Nijhof en mede-eigenaren gebroeders Bosch uit Luttenberg hebben afgelopen week afscheid genomen van Zacharov TN. De goedgekeurde hengst, die in februari nog gehuldigd werd voor zijn overwinning in de VHO Trofee op de KWPN Hengstenkeuring, is door De Gerdine Hoeve aangekocht voor een Chinese klant. Daarmee komt een eind aan de wedstrijdcarrière van de Clinton-nakomeling die onder Maikel van der Vleuten, Hanno Ellermann en Zoï Snels op verschillende niveaus tot grote hoogte steeg.

De door Mario Everse en Wim ten Pas gefokte hengst, goedgekeurd bij het KWPN, Zangersheide, Oldenburg en SI Unire, won o.a. in 2013 de Wereldbeker van Pezinok, de Grote Prijs van Mierlo en de Gold Tour in Celje en klasseerde zich in diverse proeven bij de top vijf tot op CSI5*-niveau.

Buitenlandse vraag

De Lord Z-kleinzoon maakte op achtjarige leeftijd zijn debuut op Grand Prix-level, terwijl zijn eigen nakomelingen ook voorzichtig aan op hoogte beginnen te acteren. De vraag naar de springhengst bleek in het buitenland groter dan in eigen land. Door een interessant bod van een Chinese liefhebber is van die nood deugd gemaakt. “Zacharov TN is dertien jaar oud en Team Nijhof vond het niet onverstandig om hem terug te trekken uit de sport”, vertelt Aniek Van Santvoort, die samen met haar zakenpartner Paul van Rijswijk de koop sloot. “Ook al is dat met gemende gevoelens. Het is toch een verlies voor de fokkerij en de sport.”

Gedroomd pensioen

De mede-eigenaresse van de handelsstal uit Hilvarenbeek gaat verder: “We hebben aantal klanten uit Azië en deze eigenaar was specifiek op zoek naar een witte hengst. Zo kwamen we bij Nijhof terecht. Zacharov zal binnenkort in quarantaine gaan om vervolgens met Horse Service International naar Beijing te vliegen en daarna door te reizen naar het noorden van China. Een deal waar we tijdens de China Horse Fair in oktober zeker potentieel nieuwe klanten over zullen vertellen. Uiteindelijk is het voor alle partijen een goede overeenkomst; Team Nijhof, de klant, De Gerdine Hoeve en vooral voor Zacharov. Hij krijgt een gedroomd pensioen. Hij komt terecht bij een van de mooiste stallen van het land. Daar zal hij af en toe gezadeld worden een ritje, een aantal merries mogen bedienen, maar vooral mogen genieten van veel weidegang en rust”.


Auteur: Eva van den Adel
Bron: Persbericht Horses China powered by de Gerdine Hoeve.Deel dit bericht